nantar-se v. intr. pron. Avançar, adavantar, cuitar, afanyar-se (Ribagorça i Llitera)

dilluns, 13 d’octubre del 2008

Se constitueix l'associació "Nantem-mos per la llengua"

Avui, 13 d'octubre de 2008, queda constituïda a Benavarri l'Associació "Nantem-mos per la llengua". Els objectius d'esta associació són els següents:

1. Lluitar perquè a la Franja se puga viure normalment en català, per a la qual cosa reclamem que la Diputació General d'Aragó reconega legalment l'oficialitat del català a la Franja, i que ajuntaments, comarques, diputacions provincials i Diputació General d'Aragó emprenguen les accions pertinents per a la plena normalitat del català a la Franja.

2. Organitzar, impulsar i emparar qualsevulla activitat festiva, cultural, esportiva, comercial, educativa o social que servisca per a garantir la pervivència i la normalitat del català a la Franja.

3. Col·laborar amb totes les persones i entitats que estiguen disposades a defensar i promoure el català a la Franja.

4. Treballar solidàriament amb les persones i entitats que lluiten per la defensa i promoció de la llengua aragonesa, germana de la nostra llengua catalana.

La Junta Directiva provisional estarà formada, fins a la primera assemblea de socis, per les següents persones:

President: José Antònio Bergua
Vicepresident: Jordi Almuzara
Secretari: Ramon Roy
Tresorer: Germán Martínez
Vocals: Ramón Gargallo i José Antònio Benabarre

Mail per a fer-se'n soci: nantemmos@gmail.com

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola!
La meua pregunta és si l'entitat és d'àmbit frangenc o local. I quin espai ompli entre les associacions existents: CERIb, Casals, ICF i ICFP.

Anònim ha dit...

Jo no tinc tan cklaer que el benasquès siga aragonès; almneys ho podrieu deixar en l'ambigUitat al mapa...

Anònim ha dit...

ha de dir "tan clar" i "al menys""

Associació Nantem-mos ha dit...

Per a Natxo. L'associació naix a Benavarri amb la intenció de treballar a Benavarri; i d'astí, fins on se puga. No se tracta tant que natres arribem a tota la Franja, sinó que hi haja associacions similars a la Franja. És a dir, paregudes en el caràcter cívic i reivindicatiu de la nostra associació. I ja tins el que mos diferencia d'ICF (o del CERIb, que és el que més coneixem): entenem que el CERIb (per la seua naturalesa de centre de recerca, d'àmbit no catalanòfon i de preocupacions no exclusivament lingüístiques) no pot intentar abastar els aspectes reivindicatius i cívico-populars. ASCUMA i IEBC sí són d'àmbit catalanòfon; però també són centres d'investigació seriosa. Per tant, natres voldríem cubrir de manera complementària (molts som membres també d'ICF) el terreny que queda lliure.

Respecte a ICFP, la diferència és clara: no hi ha cap objectiu político-territorial en els nostres objectius. Pel que fa al Casal de Fraga, sí que seríem molt pareguts; però el Casal és a Fraga.

Per a Anònim, potser tins ragó. De feit, hem agafat el mapa tal com ix a la Viquipèdia, que reprodueix el mapa que Natxo Sorolla va fer a partir de l'esborrany de Llei de Llengües (sense la precisió intramunicipal que el mapa de Natxo teniva). Sinse voldre entrar en disquisicions filològiques complicades (no en som experts), no és mala idea la teua: deixar en blanc el bensaquès. Hi pensarem.

Anònim ha dit...

Espero que funciono molt bé omplint l'espai que manifesteu i molt bones relacions de complementarietat amb la resta d'entitats que treballen a la Ribagorça.

Josep B. ha dit...

Des de la segona ciutat de Catalunya (la que queda just al sud d'un poblet anomenat Barcelona) us desitjo un camí ple d'èxits.